Meny

Javascript verkar inte påslaget? - Vissa delar av Lunds universitets webbplats fungerar inte optimalt utan javascript, kontrollera din webbläsares inställningar.
Du är här

FonSyds vårseminarium 2017

Prestige och konkurrens: Doktoranders villkor i en framstående forskningsmiljö

Det är ingen nyhet att konkurrensen är hård i den externfinansierade forskarvärlden. Förutom forskarna själva, önskar lärosäten och regeringar att just deras forskare ska bli de som får de stora anslagen eller ännu hellre kammar hem ett nobelpris. Forskningssystemet har för dessa grupper därför byggts upp enligt en modell som man tror ska generera den forskning som ger högst avkastning. En viktig komponent i detta system är möjligheten att mäta och jämföra olika forskargrupper eller universitet. De som rankas högst ligger bäst till – men vad innebär det egentligen för forskarutbildningen i de framstående forskningsmiljöerna?

På seminariet kommer docent Kristofer Hansson att belysa detta problemområde med utgångspunkt i hans fallstudie av doktorander i en framstående biomedicinsk forskningsmiljö. Frågor som bl.a. berörs är: Hur förhåller sig doktoranderna till ett system som drivs så hårt av konkurrens? Vad innebär det för deras arbete som de genomför på vardaglig basis i labbet? Och vilka konsekvenser får det för deras lärande?

Seminariet arrangeras av FonSyd (Forskarutbildningsnätverket Syd) i samverkan med AHU (Avd. för högskolepedagogisk utveckling) vid Lunds universitet. Alla med intresse är välkomna till seminariet för att diskutera doktorandernas villkor i forskningens konkurrenssamhälle!

Medverkande

Docent Kristofer Hansson. Kristofer är forskare i etnologi vid Institutionen för kulturvetenskaper, Lunds universitet. I sin forskning intresserar han sig bland annat för de kulturella mekanismer som finns inom den moderna biomedicinen.

 

Tid: Måndag 22 maj kl 13.15-16.00 inkl. fika

Plats: Sal M313, AHU, Lunds universitet

Adress: MNO-huset, Sölvegatan 16, Lund

Sidansvarig:

FonSyds logotyp

Körsbärsblommor

FonSyd
Box 213, 221 00  LUND
Telefon: 046-222 00 00
eva [dot] brodin [at] psy [dot] lu [dot] se